Thursday, December 29, 2016

Fly Me to the Moon i 18 gif-fyllda punkter

Varsågoda här kommer Viktig Info Om Min Senaste Romance-Favorit.

1. Först - för rätt stämning - musiken: Fly Me to the Moon med Astrud Gilberto.

2. Jepp, de här böckerna utspelar sig (mestadels) på 1960-talet, och (mestadels) på American Space Department (dvs den här seriens aningen modifierade version av NASA).


3. Serien består av de här två böckerna, so far:

Star Dust
Earth Bound 

Och de här två novellerna:

A Midnight Clear
A Midnight Kiss

som finns tillgängliga i en samlingsvolym som heter Round Midnight.

De går att läsa i vilken ordning som helst. Novellerna är båda prequels och utspelar sig ungefär 10 år tidigare (även om de utkommit som nummer 2 och 4 i serien) och Star Dust utspelar sig 1962 och Earth Bound mellan 61 och 63. (Vi har alltså inte ännu kommit till månen. DET BLIR FLERA BÖCKER OH YES.)

4. Jag har faktiskt bloggat om den ena novellen tidigare. Den var en favorit av julläsningen ifjol. (Då var den tillfälligt gratis så om du skaffade den då - GOOD THINKING!)

5. Nu är istället Star Dust gratis så GO GET IT! Jag vet inte hur länge.

6. Star Dust handlar om astronauten Kit och nyskilda tvåbarnsmamman Anne-Marie som flyttar in i huset bredvid. Obs att det här är 1962, så: SKANDAL.

They'd known what to do with her when she'd been Doug's wife and, before she'd married, Larry McCann's daughter. She'd even been recognizable as a woman who'd kicked her unfaithful husband out. Whose husband hasn't strayed? she'd been told more than once. But when you became the woman who hadn't gotten over it, the sympathy turned into hard stares and leers, gossip and silence.   

7. Väninnorna spelar en viktig roll och sånt är jag alltid svag för. De andra astronauternas fruar bjuder med Anne-Marie på bridge, drinkar och statshemligheter. Typ.

"I think you met them the other night," Margie was saying, "but if not, Betty Henkins and Frances Reynolds, this is Anne-Marie Smith. The one Kit danced with."
"Twice, wasn't it?" Betty said with a wink. "How do you feel about gimlets?"



8. Jag gillar hur den enorma pressen på astronauternas familjer lyfts fram, och samtidigt också underskattat kvinnoarbete i allmänhet.
"There's a marinated pot roast recipe I've been playing with," she explained. "It's a little more special than what I normally make."
"It doesn't have to be special, it just has to be good."
She glanced around. Certain they were alone, she rested her hand on his chest. "That you think so is adorable."

9. Hjältinnan i Star Dust är alltså en hemmafru medan hjältinnan i Earth Bound - Charlie - är en superbegåvad och ambitiös matematiker som har ett toppjobb på ASD.

Och BÅDA ÄR AWESOME.


(Okej det stämmer inte riktigt att Anne-Marie är hemmafru - hon börjar nämligen jobba efter skilsmässan MEN det var aldrig hennes plan och hon trivs bäst som hemmafru och kommer antagligen att bli det igen när hon gifter sig med Kit.)

10. Earth Bound då. Charlie... åh, Charlie. När boken börjar har hon just fått tjänsten som Deputy Director of Computing på ASD. Det är en massa fördomar och sexism hon tvingas kämpa mot sådär vid sidan om ett extremt krävande jobb.


(Väldigt stolt över den här gifen, heh.)

11. Earth Bound är min favorit. På Goodreads ser man att många är lika stjärnögda som jag men det roliga är att det faktiskt var en negativ recension som till sist fick mig att klicka hårt på den här boken. Ord som användes om Charlie i den recensionen: "harsh", "detached", "cold-hearted", "no femininity left in her". Jag tänkte att det här måste vara en hjältinna i min smak.


Det var det.

12. Det är ganska vanligt med dömande föräldrar i romance men jag måste säga att det här var första gången de var dömande pga fysiksnobberi. De är båda framgångsrika fysiker och dotterns första misstag var att välja matematik och efter det har det ungefär bara gått utför.

"Sadly, there's no risk of that. Who will you meet in Houston?"
Yes, well, she wasn't going there to meet people. She was going to build extraordinary machines.
"I met Parsons." She pinched her lips to keep from smiling.
"An engineer? Be serious, Charlotte."
Jag led förstås med Charlie men också - hysteriskt roligt.

13. Hjälten då? Parsons är Director of Engineering and Development och är - precis som Charlie - 100% hängiven sitt jobb. Han har exakt noll tålamod för onödigt tjafs och kan uppfattas som aningen vresig.
" [...] People might say we're turning into a department of women. Some of the Perseid Six are complaining about having to train with them. God knows what they'll do if we actually send any of the girls up."
Parsons's instinctive response was to snap that he didn't give a damn about the male astronauts' tender feelings. He bit that back and said instead, "Give them time to adjust. If the rest of us carry on as if there's nothing remarkable about all these women around here, then soon enough everyone else will find it unremarkable."

14. Sexismen är väldigt trovärdig och författarna vågar sig faktiskt på att ha hjältarna från de andra böckerna att framstå som sexistiska i Earth Bound. Vilket är modigt och framför allt realistiskt. Och deras fruar skäller ut dem genast så don't worry det blir inte för obehagligt.


15. Den andra novellen - A Midnight Kiss - utspelar sig på nyår (1951). Den är alldeles, alldeles lovely. Jag tror att novellerna endast finns tillgängliga såhär i den här samlingsvolymen nu men alltså det är två femstjärniga noveller så what's not to love?



16. Nästa bok - Star Crossed - kommer i februari och äntligen är det dags för en kvinnlig astronaut! Geraldine - som vi redan sett lite av i Earth Bound - är en av de allra första kvinnliga astronauterna och Beverly är en av Charlies bästa "computers".


17. SPEAKING OF computers på NASA så har ni väl inte missat nya filmen Hidden Figures, eller boken den är baserad på?



18. Okej det här blev ett... GANSKA spretigt inlägg. Så för att sammanfatta, Fly Me to the Moon-serien i ett ord:

SWOONY.


Så, SÅ swoony. 

2 comments:

Sara Pepparkaka said...

Hm. Antecknar mig ett boktips.

Fridolina said...

Yes!!