Monday, November 08, 2010

Status och lycka

Marie Söderqvist Tralau skriver om vad status innebär och hur man skaffar sig det. Hon använder resultat från internetundersökningar i Sverige, Finland, Ryssland, USA och Indien. Hon tar också upp några teorier inom lyckoforskningen (tydligen hemskt populärt ämne) och berättar lite kort om vad andra sagt om status och lycka. Speciellt för Söderqvist är att hon lyfter fram andra aspekter av status än de materiella. Att vara rik är nog ändå högt uppe på listan men då ska man ha tjänat ihop sin förmögenhet själv. Här är listan på vad svenskar ser som mest statusfyllt:

1. Vara allmänbildad
2. Vara duktig på sitt arbete
3. Ha en egen hoparbetad förmögenhet
4. Vara en engagerad och duktig förälder
5. Att flytande kunna tala många språk
6. Lägga tid och pengar på att hjälpa behövande människor
7. Kunna bestämma över sin egen arbetstid
8. Ha en klar och tydlig livsåskådning 
9. Ha möjlighet att vara ledig en längre och sammanhängande period
10. Vara underhållande och rolig
11. Ha ett långt och stabilt äktenskap
12. Vara en duktig talare
13. Ha en egen stil
14. Ha examen från ett toppuniversitet
15. Ha många vänner

Motsvarande lista i Finland är nästan identisk bortsett från att allmänbildningen kommer på tredje plats (och tvåan och trean är på första och andra plats). I Finland är det alltså att vara duktig på sitt arbete som ger högst status. Söderqvist har en intressant idé om varför svenskarna placerar allmänbildningen på första plats. Hon skyller på att svenska grundskolan har blivit för flummig, vilket leder till att många aldrig lär sig gammal hederlig skolallmänbildning. Eftersom det är få som behärskar det så får de som gör det högre status. I USA och Ryssland är det också att vara duktig på sitt arbete som toppar listan. (I Indien är det att äga en exklusiv bil (om du är man) och att äga exklusiva smycken (om du är kvinna). Och i Finland kommer "vara en duktig hemmafixare" in på sjunde plats. Hehe.)

Intressant ämne! Kort och lättläst bok. Lite för många upprepningar och språket sådär i övrigt störde mig lite. En sån här bok skulle ha få ha lite mer kvickhet och debattkonst. För innehållet är som sagt nog i min smak. En kul grej är också att hon låtit Göran Greider skriva förordet till pocketutgåvan. Han förespråkar "flumskolan" och har i det stora hela totalt motsatta åsikter om allt som har med status och lycka att göra. Eller som han själv uttrycker det: "Hon är höger, jag är vänster - så enkelt är det faktiskt." Klokt drag av Söderqvist,  för åtminstone jag blev positivt inställd till Söderqvists idéer redan innan jag började läsa dem...

2 comments:

snowflake said...

Tala flera språk flytande? Det är det ju nästan ingen under 60 som kan... märkligt. ifall man inte vuxit upp tvåspråkigt.

Fridolina said...

Mm, språkkunskaper är en av de saker jag skulle ha gett hög statuspoäng! Det imponerar alltid på mig, kanske just för att det är så få som behärskar fler än två (eller tre) språk.